Abdulkadir DURU
– Doğumu: 29 Şubat 1920, Kemaliye / Erzincan
– Vefatı: 25 Temmuz 1989, İstanbul

Düşünür, fikir ve aksiyon adamı, Örgünöz Fikir Sistemleri’nin buluşçusu ve Özden Gazetesi’nin kurucusu Abdulkadir Duru, 29 Şubat 1920 günü, Kemaliye’nin Apçağa köyünde dünyaya geldi.

3 Sınıflı köy mektebini bitirdikten sonra seçtiği kunduracılık mesleğinde zirveye çıktı. İmal ettiği “FİL” marka kunduraların Türkiye’de ilk defa patentini aldı. Kendi deyimiyle kunduracılık mesleğinden birikimlerini bir noktaya getirdikten sonra kendisini emekliye ayırdı.

Amacı emekli olmak değildi. Onu yıllarca meşgul eden, cehaleti aydınlığa çekme gayreti ve insanları kendi özyapısına uygun yaşatma bilimine vukufiyetinden gelen yetki ve aşk ile aydınlatma çabasına önce, kahvehane ve lokallerde fikir çalışmalarıyla başladı. Sonra Kültür ve Fikirle Aydınlatma Derneği ile Yenikapı’da deniz üstüne “Sal”lar kurdurdu. Çok önemli sohbetler yaparak arkadaşlarını, çevresindekileri ve halkı aydınlatıyordu. Arkadaşlarına tiyatro sahne çalışmaları yaptırıyor, ana fikrini verdiği bir konu üzerinde senaryosuz, doğaçlama, oyunlar sahneletiyordu. Bu oyunlar Ankara ve İstanbul gibi şehirlerdeki tiyatro sahnelerinde halka sunuluyordu. Oyunlarından bazıları Şahane Selo, Karlı Ovaya Güneş Doğuyor ve Uyanık Ali’dir.

Çevresindekileri her konuda aydınlatmak ve yetiştirmek için yabancı dil, müzik, doğru düşünme ve etkili konuşma kursları açtırıyor, şiirlerini besteletiyor ve plak doldurtuyordu. On bir plağı piyasaya çıkmıştır.

Ayrıca “Kemaliye’de Bir Gönül Macerası” adlı romanının senaryosunu, “ Erginler Diyarında Bir Gönül Macerası” adı altında yazdırarak; film çekimi aşamasına getirmiştir.

Amacını daha iyi anlatabilmek için 04 Aralık 1970 tarihinde “Özden Gazetesi”ni Basın-Yayın hayatına sokmuştur. Hatta Gazete çıkarmayı 1960 yıllarında düşünmüş ve o vakit el yazısıyla “Gönülden” adlı bir gazete de yapmıştır.

Onu özellikle meşgul eden konularda71 adet basılı eserinin yanında basılacak eserleri de vardır. Yayınlarının konusunu; Devlet Düzeni, Ekonomi, Seçim Önerisi, Aile, Çocuk Eğitimi velhasıl insana bireysel ve toplumsal gelişimi için gereken her alan oluşturmaktadır. Sayın Duru; tek değerin “İnsan” olduğunu bütün diğer değerlerin de insanın hizmetine sunulmuş olduğunu, bunun için önce insanın bilinmesi gerektiğini ifade etmiştir.

Bununla da yetinmeyen Abdulkadir Duru, 1975 yılında Anadolu’dan; İş hayatı içinde derdini anlatmaya başladı. Oluşumlarını bir yere kadar getirdi, eserler görünmeye başladı, Kemaliye’nin Apçağa Köyü’nün Mezrası olan yerde, ‘Şifabaği’ adındaki tesisleri kurdu ve kısa zamanda çok sayıda iş kolunu faaliyete geçirdi. İlk defa Doğu’ya “Ofset Matbaa Tesislerini” ve bölgeye hitap edecek büyüklükte “Sanayii Atölyesi”ni kurdu. Bunun yanında Tesislerde şu işletmeler de kurulmuştur; Çelik Eşya, Krom ve Nikelaj Kaplama, Döküm Ocakları, Fırın, Market, Otel, Lokanta, Dağbaşı Giyim Sanayii (DAGİS), Kalıp Atölyesi, Boya İmalat Atölyesi, Film, Kolonya, Plastik ve Elektrik Malzemeleri İmalatı, Benzinlik, Hidro Elektrik Santralleri, Soğuk Hava Deposu, Marangozhane ve Kâğıt İmalathaneleri. Ayrıca İlk defa “Rotatif Baskı Makinası”nın imalatını başlattı. Özel bir anlaşma ile Türkiye’de ilk defa Silikonlu Sac İmalatını gerçekleştirdi. Daha proje sahasında birçok işler düşünmekteydi ve bu ilkleri de hayata geçirecekti. Daima buluşlar ve yeni icatlar yapmayı planlıyordu.

Şifabağı’ndaki tesisleri, ürün vermeyen topraklar üzerine kurdu, bir karış dahi olsa; ürün verecek toprağı üretim alanı olarak ayırdı. Çünkü kendisi; Türkiye’de bir arazi katliamının olduğunu, yerleşim alanlarının ve fabrikaların, ürün veren tarım arazilerine kurulmasıyla betonlaştığını, zamanla insanların bu alanları kendi elleriyle açmak zorunda kalacaklarını söylüyordu. Şifabağı’nda yerleşimi ve sanayiyi; ürün vermeyen topraklar, kayalar, bayırlar üzerine kurarak düşüncelerinin uygulanabilirliğini bir kez daha göstermiş ve örnekliğini yapmıştır.

Ürün vermeyen bir yerde kurulan iş yerlerinde bu kadar işi başlatması,  tüm bu uğraşı; insanlığı aydınlığa çekmek içindi.

Bazı nedenlerden dolayı 1984 yılında Ankara’ya yerleşti. Dönemin Mülki Amirleri ve Kemaliye’nin ileri gelenleri Abdulkadir Duru’nun tekrar Kemaliye’ye dönmesi için heyetler halinde, defalarca kendisine ricaya gelmelerine rağmen geri dönmedi. İstanbul, Ankara ve İzmir’de çeşitli Şirketler kurarak iş hayatına ve fikirlerini sunmaya devam etti 25 Temmuz 1989 tarihinde İstanbul’da ebedi âleme intikal etti. Kendisinden sonra, yayın organı olan Özden Gazetesi, kitap ve eserleri; kurduğu şirketler tarafından devam ettiriliyor.